Nakon sedam godina od početka inicijative, u sljedeća dva mjeseca prvi onkološki pacijenti iz SBK terapiju bi mogli dobiti u Travniku.

Naime, nakon sedam godina pripremanja onkološki odjel u sklopu Bolnice za plućne bolesti u Travniku napokon bi mogao primiti prve pacijente.

Konačna dozvola

Kako je kazao Anto Matić, kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike, trenutno se završava dokumentacija koja će biti poslana u resorno federalno ministarstvo za dobivanje konačne dozvole.

– Vlada je od 2013. kada je započela inicijativa o otvaranju onkološkog odjela izdvojila oko 300.000 KM. Zavod je u međuvremenu odobrio financiranje za osposobljavanje sedmero medicinskih radnika koji će raditi tamo. Kroz pet ili deset dana svu potrebnu dokumentaciju proslijedit ćemo u resorno federalno ministarstvo – rekao je Matić.

Ako sve bude prema planu, najavljuje ministar, prvi pacijenti bit će primljeni u roku od dva mjeseca, a na odjelu će raditi dva onkologa.

Sve spremno

– U razgovoru s direktorom bolnice dr. Emirom Abdulovićem dobili smo informacije da je na novoj onkologiji sve spremno – tamo će raditi dva onkologa, a ove godine odobrili smo slanje još jednog onkologa na specijalizaciju -rekao je Matić.

Tako će više od 8.000 onkoloških pacijenata na području SBK biti pošteđeno puta na hemoterapije i liječenje u Sarajevo.

– Čak više od 75 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u Travniku, a samo najteže slučajeve slat ćemo u Sarajevo. Novi odjel onkologije pokrivat će onkološke bolesti na pet organa – kazao je Matić.