Povelja Kulina bana

“Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ”.

Povelja Kulina bana

Ovim riječima starobosanskog narodnog jezika, napisanim na bosančici, počinje najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument – Povelja Kulina bana.

Povelja bosanskog bana Kulina napisana je 29. augusta 1189. godine, prije tačno 831 godine, a taj dokument u bosanskohercegovačkoj historiji ima posebno mjesto.

Povelja Kulina bana

Povelja bosanskog bana Kulina je jedan od najznačajnijih dokumenata u bh. historiji, najstariji je očuvan državni dokument koji govori o vjekovnoj bosanskoj državnosti. Mnogi ga upravo zbog toga zovu “rodnim listom” Bosne i Hercegovine.

Prvi je diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a njome je tadašnji bosanski vladar ban Kulin regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika na način da oni imaju slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada.

Očuvana je u tri originalna primjerka od kojih se dva nalaze u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći primjerak je ukraden i danas se nalazi u Rusiji.

Povelja Kulina bana

Bosna i Hercegovina je uputila zahtjev za njen povratak no Rusija je to odbila jer smatra da je pravni vlasnik tog dokumenta koji za njih govori o vijekovnom postojnju Slavena na ovim prostorima.

Od Hrvatske je Sarajevo u nekoliko navrata tražilo dokument na 15-dnevnu posudbu kako bi je izložili u Zemaljskom muzeju BiH no i Hrvati su odbili zahtjev.