Dženana Brkić-Isaković iz Busovače, iako potpuno slijepa, ruši sve predrasude o osobama s invaliditetom. To što ne vidi nije je spriječilo da diplomira na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) i bude među najboljim studentima, odnosno treća u svojoj generaciji s prosjekom iznad 9,6.

Šest godina bila je u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Nedžarićima, gdje je završila osnovnu, a potom i srednju školu.

– Tada mi se ukazala priliku za školovanje u SAD. Godinu srednje škole završavam u Americi, a na IUS-u u Sarajevu engleski jezik i književnost – govori ova 25-godišnjakinja.

Ne krije da je tokom obrazovanja bilo uspona i padova, međutim, uz podršku porodice i vjere u Boga, sve je, na kraju, uspjela.

– Bilo je teško jer uvjeti na fakultetima u BiH nisu prilagođeni slijepim osobama. Morala sam skenirati knjige, prebacivati ih u Word, koji je onda čitao što sam ja bilježila na Brajevom pismu – prisjeća se ona.

Ističe da nije bila izložena predrasudama okoline, ali da je svima bilo čudno kako uspijeva savladati sve prepreke koje su joj se našle na putu. Njena želja, još od završetka fakulteta, bila je da postane profesorica engleskog jezika, međutim…

– Nažalost, ta želja mi se još nije ostvarila. Ali, radim od kuće, odnosno dajem kurseve engleskog, radim i masaže za žene, pa i tako zarađujem – kaže Dženana.

Ističe da se slijepe i slabovidne osobe u našoj zemlji susreću s mnoštvom poteškoća.

– Nadam se da će i naša zemlja jednoga dana pokazati interesiranje za nas. Omogućiti nam zvučne pješačke prijelaze, da se makar možemo normalno kretati – zaključila je ona.

Tri operacije imala je dok je bila beba i vraćen joj je mali procent vida. Kasnije je dobila visok očni pritisak, koji je uzrokovao potpuni gubitak vida.

Duše se srele

Brkić-Isaković ne krije da je zbog toga što je slijepa bila u strahu hoće li se uspjeti ostvariti kao supruga.

– Prolazilo mi je to kroz glavu. Ali, upoznala sam Kenana, svog sadašnjeg supruga, koji je također slabovidna osoba. Duše su se srele i vjenčali smo se – govori ona.