U Sarajevu je jučer završeno Evropsko prvenstvo za kadete i kadetkinje, a na rasporedu su bile borbe kadetkinja. Nove medalje Bosni i Hercegovini donijele su Ira Grgić i Milica Vasić koje su osvojile srebro, dok su bronzane bile Jelena Vasić i Ejla Makaš. U kategoriji do 59 kilogram Ira Grgić je poražena u finalnoj borbi od Ive Petrović iz Srbije. Bronzane medalje u ovoj kategoriji osvojile su Nela Lasan i Karolina Kis iz Hrvatske.

Julie Nguyen iz Francuske bila je najbolja u kategoriji do 55 kilograma, drugo mjesto zauzela je Nika Kozlica iz Hrvatske, dok su treće mjesto osvojile Vulcan Bianca iz Rumunije i Ela Marić iz Srbije. Ukrajinsko finale desilo se u kategoriji do 51 kilogram, zlatnu medalju osvojila je Darya Kostenevych, a srebrenu Mariia Romanenko. Treće mjesto osvojile su Lauren-nur Raycheva iz Bugarske i Rea Kozlica iz Hrvatske.

U kategoriji do 47 kilograma najbolja je bila Julia Nowak iz Poljske, srebrenu medalju osvojila je Nika Karabatić iz Hrvatske, a treće mjesto osvojile su Viktoria Dimitrova iz Bugarske i Taisiia Brukhnova iz Ukrajine. Predstavnica Poljske Agnieszka Krajewska bila je zlatna u kategoriji do 44 kilograma, drugo mjesto zauzela je Mariia Zamoroka iz Ukrajine, dok su trećeplasirane bile Mariia Leonova iz Ukrajine i Jelena Vasić iz Bosne i Hercegovine.

Poljakinja Antonina Walczak bila je zlatna u kategoriji do 41 kilograma, Plakhtii Sofiia iz Ukrajine bila je srebrena, dok su bronzu osvojile predstavnice Hrvatske Ena Grubšić i Nika Jandroković.

U kategoriji do 37 kilograma zlato je osvojila Ariel Vigdor iz Izraela, Milica Vasić iz Bosne i Hercegovine bila je srebrena, dok su bronzu zaslužile Marcela Sipić i Kristina Yurkovetska.

Najlakšu kategoriju, do 33 kilograma, osvojila je Maša Nesić iz Srbije, drugoplasirana je bila njena reprezentativna kolegica Iva Kukić, dok su trećeplasirane bile Ejla Makaš iz BiH, te Yaryna Kostyuk iz Ukrajine. Hrvatska predstavnica Mariela Parcina bila je najbolja u kategoriji preko 59 kilograma, Emuna Samuels iz Izraela bila je drugoplasirana, a treće mjesto zauzeli su Maja Blazejewska iz Poljske i Jovana Kolundžija iz Srbije.

U ukupnom poretku za kadetkinje ekipno najbolja je bila reprezentacija Poljske, drugo mjesto zauzela je Srbija, dok je treća bila reprezentacija Ukrajine. U ukupnom poretku za kadete i kadetkinje Poljska je zauzela prvo mjesto, Ukrajina drugo, a Hrvatska treće. Podsjećamo, protekla četiri dana Bosna i Hercegovina je bila domaćin evropskog prvenstva za seniore u olimpijskim kategorijama i kadete. Ukupno 335 takmičara iz 33 zemlje Evrope učestvovalo je u takmičenju koje je organizovano pod striktnim sigurnosnim uslovima zbog pandemije COVID-19. Svi takmičari i učesnici morali su imati negativan test, a takmičenje je organizovano u tzv. balon sistemu.

Predstavnici Evropske Taekwondo Federacije istakli su kako je organizacija Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine bila na odličnom nivou, te da će i u budućnosti organizovati vrhunska takmičenja u našoj zemlji.