“Seeds for the future” je program za mlade talente kompanije Huawei Technologies na kojem će učesnici proći treninge o 5G mreži, umjetnoj inteligenciji i cyber bezbjednosti, ali će učiti i o teorijama liderstva i kineskoj kulturi.

Ovo je prvi jedan ovakav program u Bosni i Hercegovini prvenstveno namijenjen studentima infokomunikacijskog inženjeringa, a prvi put je lansiran 2008. godine u Kini, sjedištu kompanije Huawei, gdje su studenti iz cijelog svijeta, a stotine iz Evrope, učestvovale u ovom programu. U sklopu posjete studenti su posjetili Shenzhen i bili u mogućnosti da upoznaju tehnologije razvijene i primijenjene od strane vodeće infokomunikacijske kompanije.

Zbog pandemije koronavirusa Huawei svoj program za talente ove godine održava u digitalnoj formi, a sastojaće se od intenzivnog online treninga u trajanju od jedne nedjelje. Nakon pandemije, program će ponovo da se nastavi u Kini.

“Primarni cilj programa je omogućiti studentima da ostvare stvarno, praktično i iz prve ruke iskustvo jedne od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija, spajajući znanje stečeno na univerzitetu sa vještinama koje zahtijeva industrija”, izjavio je Xu Kun, direktor kompanije Huawei za Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je da su infokomunikacije značajno promjenile modele poslovanja i korisnička očekivanja, a upravo ovi treninzi postaju ključni u podučavanju mladih talenata izazovima moderne, digitalne, poslovne ere.

Već prve godine deset studenata infokomunikacija iz Bosne i Hercegovine registrovalo se na globalni program “Seeds for the future” i učiće pionirske IT tehnologije. Osim o 5G mreži kao novoj generaciji mobilnih mreža, intenzivan digitalni kurs u trajanju od nedjelju dana pružiće im uvid međunarodne prakse u oblasti cyber bezbjednosti i umjetne inteligencije. Takođe će ih učiti i teorijama liderstva i pomoći im da upoznaju kinesku kulturu.

Virtuelna tura kroz sedište kompanije Huawei u Shenzhenu, kroz internet stvari (IoT) i programiranje klaudova uključeni su u program u periodu od 9. do 13. novembra. Studenti će takođe će biti upoznati i sa Huawei mobilnim ekosistemom te funkcionisanjem HMS-a. U slučaju uspješnog polaganja ispita, na kraju treninga, polaznici će od kompanije primiti Huawei sertifikate i Huawei tablete, a studenti iz BIH će u programu učestvovati zajedno sa mađarskim, slovenačkim i kiparskim kolegama.