Stara je izreka da šta je zapisano, to ostaje, toga se drži i 61-godišnji penzioner Salem Merdžanić Tane, 60-postotni RVI iz Fojnice. Za njega kažu da je živi kompjuter. Živi sa suprugom Feridom, sinom i snahom.

U svoje rokovnike, a osam ih je napunio, bilježi kad je ko rođen, kad je ko umro, kad se ko oženio, rastavio, bilježi vremenske prognoze, temperature… Sve to Tane vrijedno evidentira 40 godina.

– Počeo sam davno prije Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Volio sam sijela i na tim sijelima bi se nekad u priči potegla neka tema ili događaj i onda nagađanje kad je to bilo. Jedne prilike na Ragolskoj ćupriji u MZ Prokos bilo je nekoliko starih ljudi, a bio je 28. april i pao je veći snijeg. E, oni raspredaju da nije nikad pao ovoliki snijeg na kraju aprila, onaj ovako, onaj onako i svak hoće da je u pravu. Odlučim da počnem pisati neke stvari i to radim i sada – rekao je Merdžanić.

Salem ima i pet ordena koja je dobio dok je bio na odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori.

– Ove ordene sam dobio kao vojnik, bio je zemljotres jak 15. aprila 1979 godine. Učestvovao sam u spašavanju ljudi, preko stotinu sam ih spasio pa čak i Momira Bulatovića i njegovu porodicu, goste u hotelu u Budvi, Ulcinju i Baru.

Najdraži mi je orden za hrabrost od Josipa Broza Tita.

Vlasnik sam i značke primjeran vojnik, imam ukupno pet odlikovanja – kaže Salem.