Jedan od glavnih temelja za opstanak i identifikaciju jedne zajednice je miris daha prošlosti u temeljima tradicije koji se ogleda u kulturnim, historijskim i društvenim vrijednostima.

U ostavštinama utvrda, odnosno gradova, utkani su onovremeni uslovi i stil življenja. Bili su i danas jesu najosnovnija etiketa kompletnog društvenog života.

Bosanskohercegovačka zaostavština stare Bosne kod mnogih likovnih umjetnika pobuđuje inspiraciju. Inspiraciju u toj magičnoj ljepoti prošlosti pronašla je i Galerija “Preporod” Zenica.

Slike koje će građani i gosti Fojnice moći pogledati na izložbi pod nazivom, “Stara Bosna”, dišu dalekim vremenom u kojem su živjeli naši preci. Pogled u onovremenski period budi narativne i proživljene epizode iz naših života. Za neke je to informativni pogled u historijsku panoramu organizacionih oblika življenja naših prethodnika.

Možda će u budućnosti izvjestan broj mladih ljudi tradiciju naših davnih uspomena moći posmatrati samo preko slika.

Galerija “Preporod” Zenica putem Likovnih kolonija okuplja akademske likovne umjetnike i ljubitelje likovnog izražaja. Slikanjem motiva stare Bosne čuva tradicionalne bosanskohercegovačke vrijednosti. Izložbenim postavkama slika s motivima stare Bosne, kod posmatrača pobuđuje emocije i vizuelno ga povezuje s bližom ili daljom prošlošću. Spontano ga uvlači u proživljene sekvence vlastitog života.

Postavka izložbe održat će se 23.12.2020. godine u prostorijama Instituta Yunus Emre u Fojnici s početkom u 17 sati.

Izložbu će otvoriti gosp. Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.