Igrano-dokumentarni serijal “Dugo svitanje” ekranizacija je istoimenog romana bosanskohercegovačkog književnika Halida Kadrića u kojem se autor prošetao perom kroz cijeli 20. vijek ne izostavljajući nijednu godinu, niti jednu ličnost iole bitnu u historiji bošnjačkog naroda.

Dugo svitanje” je najširi historijski roman domaće književnosti, te je dosad činjenično najpotpuniji historijski roman bošnjačkog naroda. Knjiga je pisana u četiri toma, sa preko 2.500 stranica.

Recenzenti knjige su akademik Nedžad Ibrišimović, književnik, te književni kritičari dr. Zilhad Ključanin i dr. Muhidin Džanko, prema čijim je ocjenama “Dugo svitanje” “najzad veliki roman bošnjačke književnosti”, te “veoma vrijedno djelo – djelo kakvoga mi nemamo”. Ogroman broj autentičnih dokumenata, koji su sastavni dio građe od kojih je satkano “Dugo svitanje“, mogu se naći i u historijskim, sociološkim, panoramskim, monografskim, ili naučnim biografskim i autobiografskim djelima, ali u “Dugo svitanje” dokumenti, zato što određuju život ljudi, bilo da su nad njima, pod njima, ili u njima, drugačije zrače, čak nude novo, drugačije čitanje, čitanje koje ne narušava autentičnost, ali drugačije isijava, drugačije nego pod hladnim naučnim pogledom“.

Nedžad Ibrišimović o ovom djelu kaže: “S pojavom romana ‘Dugo svitanjeHalida Kadrića, riječi koje sam uvijek podrazumijevao, naizad sam i glasno izgovorio: hvala Bogu da postoji majka književnost, koja je jedino i mogla na svijet donijeti i iznijeti bol i dramu ‘Dugog svitanja’. To nije mogla historija, to nije mogla flozofija, to nije mogla muzika, to nije moglo ništa drugo…”

Autor je na ovom romanu-projektu radio punih 12 godina. Na osnovu recenzija i objavljivanih dijelova romana, u javnosti je pokazan veliki interes za ovo jedinstveno djelo.

U nastavku možete pogledati svih 29 epizoda serijala “Dugo svitanje” u produkciji Televizije Sarajevo.