DANAS JE TEŠKO NAĆI

– Čovjeka koji više zikri, nego što priča.

– Čovjeka koji će na neku temu o vjeri ili životu kazati: – Ja ne znam!, a puno je onih koji će pričati o svemu i svačemu, iako nit’ znanja imaju, niti su stručni.

– Čovjeka koji će na neku potrebu – posao ustati i uraditi, a puno je onih koji će pričati ko bi to trebao uraditi i kako.

– Čovjeka koji će na loš spomen nekog uglednika, kazati: – Stanite, ne zaboravite njegovo dobro i svi mi griješimo. Nepravdu ispravite, a dobro svačije pamtite.

– Čovjeka koji će prekinuti ogovaranje ili ustati iz društva, a većina je onih koji se u gibetu naslađuju „jedući meso mrtvog brata svoga“.

– Čovjeka koji će se raspitivati o svojim mahana, a većina se raspituje o mahanama drugih i šire ih.

– Čovjeka koji uči da se popravlja i radi po znanju, a puno je onih koji uče da bi raspravljali i drugima greške tražili,

– Čovjeka koji će pomoći drugome da se grijeha riješi, a puno je onih koji isčekuju nečiju grešku pa da ga „bratski“ šejtanu isporuče,

– Čovjeka koji je primio emanet – položaj, pa se boji da ne pogriješi više nego što se boji da se njegovom namilijem nešto desi, a puno je onih koji položaj prihvataju da svojim voljenim ugađaju – a samo ih vatrom džehennemskom hrane.

– Čovjeka koji će ti savjet dati, a da se pri tome ne uzdiđe i ne pokazuje da je bolji od tebe, a puno je onih koji sa savjetom dođu, a onda ti iza leđa pričaju kako su te napućivali.

– Čovjeka koji će se radovati dobru brata muslimana i dobru zajednice, više nego se obraduje svom uspjehu, a puno je onih koji priželjukuju zlo i propast – da zavist svoju nahrane.

– Čovjeka koji će pomoći siromaha, a da ga ne ponizi, i da o tom dobru nikome ne priča, dočim puno je onih koji daju, a time opet siromaha razdvajaju od sebe; on je siromah, a ja sam dobročinitelj – nije to sunnet.

OVO NE ZNAČI DA JE ZLO PREVLADALO, VEĆ DA OTVORIMO OČI I DA SE POPRAVLJAMO.

AKO TE OVO „DOTAKNE“ I NA DOBRO POTAKNE, ZNAČI DA DOBRO SE U TEBI KRIJE, POKAŽI GA TAMO GDJE TREBA, SAMO ALLAHA RADI.

Ismet Purdić,
Melbourne, 18.12.2020.