Pogled na zajednicu u prirodi

U lancu ishrane u prirodi na prvom mjestu su autotrofne biljke, biljke koje same sebi proizvode hranu. U prirodi, one su proizvođači. Tim istim biljkama, direktno ili indirektno, hrane se sva druga živa bića. U prirodi, oni su potrošači.

Biljke su dakle, osnovni čuvari eko sistema u prirodi. Na njima počinje i završava se lanac ishrane.

Pokušajmo sebi slikovito predstaviti nestanak biljaka. Šta bi se događalo i dogodilo s ostatkom živog svijeta?

Pogled na zajednicu u društvu

Najznačajniji resurs svake države su ljudi. Oni su graditelji društvene zajednice. Svaki čovjek je bitan, svaka porodica kao osnovna ćelija društva je važna. Svako od njih ima graditeljsku ulogu u društvenoj zajednici.

Kvalitet društvene zajednice ovisi od kvaliteta društvenog uređenja koji kreira društveni sistem.

Kad se osvrnemo na lanac opstojnosti društvenog sistema, možemo uvidjeti da u društvenom sistemu ulogu biljaka nosi privreda i njeni poduzetnici. Oni su proizvođači društvenog kapitala na kojem počiva društvo.

Svako zanimanje u lancu društvenih djelatnosti je važno i nephodno. Svako.
Pokušajmo zamisliti bilo koju privrednu djelatnost bez jednog zanimanja u okviru te djelatnosti. Pokušajmo to slikovito sebi predstaviti. Npr. hotelska djelatnost bez kuhara, konobara, sobarice…

U nedostatku velikih tvornica koje su do minulog rata bile rasprostranjene u BiH, kao i u regiji, koje su apsorbovale veliki broj radne snage, danas ih nema, ne postoje.

U nedostatku radnih mjesta, u borbi za egzistencijom, javljaju se poduzetništva raznih profila.

Biti poduzetnik, veliki, mali ili najmanji (jedan zaposlen), znači biti marljiv kao mrav, poduzetan, aktivan, odvažan, imati viziju i biti spreman na radno vrijeme i do dvadeset i četiri sata.

Sve poduzetničke djelatnosti su izvor finansiranja državnog društvenog proračuna iz kojeg se finansiraju društvene potrebe.

U društvenoj zajednici, oni su proizvođači društvenog kapitala.

Zbog svega navedenog, jasno je koliko je važno očuvati poduzetnički privredni potencijal. Koliko je važno očuvati ljude koji su spremni sav svoj resurs staviti na raspolaganje u stvaranju kvalitetnijeg društvenog života. Samim tim i očuvanje radnih mjesta.

Svako očuvano radno mjesto je od neizmjerne važnosti za društvenu zajednicu. Zaposlen pojedinac, pojedinac koji svojim radom obezbjeđuje egzistenciju sebi i svojoj porodici je čuvar zdrave porodice, porodice sa samopoštovanjem, zadovoljne, uravnotežene i kao takave pozitivno korisne. Takva porodica doprinosi društvenoj zajednici.

Izgubljeno radno mjesto povlači niz uzročno posljedičnih faktora. Finansijski, samo je jedan u nizu.

Biljke su čuvari prirode i prve u lancu ishrane u prirodnom eko sistemu.

Poduzetnici, velikih i malih preduzeća su čuvari opstojnosti društva i prvi u lancu očuvanja društvenog kapitala na kojem počiva razvoj društvene zajednice.

U prvi plan bih stavila male poduzetnike. Zašto male? Zato što su mali biznisi kičma razvoja svake zemlje, pa tako i naše. Statistike kažu da čine sedamdeset i pet posto društvene dobiti.

Kao jedinke u društvenom sistemu, svoj doprinos možemo dati u pružanju podrške našoj privredi. Podržati ih, znači pokazati im svoju društvenu osviještenost značaja i važnosti postojanja ljudi koji se bore za svoju i egzistenciju društva.

Koristimo naše bosanskohercegovačke resurse. Kupujmo domaće i zajedno gradimo monetarno stabilno društvo.

Njihov logo u potpunosti odslikava njihov marljiv odnos prema sebi i društvu u cjelini.

“Čovjek je čovjeku kao zid zgrade, jedan drugog podupiru.”

Sretno nam svima u borbi za bolje sutra. Odgovornost je na svakome od nas.