SENZACIONALAN REZULTAT NA IMO! BH MATEMATIČARI ISPISALI HISTORIJU! 🇧🇦

– PRVE ZLATNE MEDALJE NA IMO ZA BIH U HISTORIJI! 🥇🥇🥇

– PRVI PUT SVIH 6 UČENIKA OSVOJILI MEDALJE! 🥇🥇🥇🥈🥉🥉

– UBJEDLJIVO NAJBOLJI EKIPNI PLASMAN U HISTORIJI! 🇧🇦

Internacionalna matematička olimpijada (IMO) je najprestižnije matematičko takmičenje na svijetu koje se prvi put održalo 1960. godine i od tada se održava svake godine.

Bosna i Hercegovina na IMO učestvuje od 1993. godine, te je ovo bilo 32. učešće. Na prethodnom 31 učešću, niti jedan učenik iz BiH nije uspio osvojiti zlatnu medalju. Konačno, tom čekanju je došao kraj, te su ove godine, iznad svih očekivanja, čak 3 naša učenika osvojila zlatne medalje. Naši zlatni momci su: Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Vuk Janković, koji su se na taj način zlatnim slovima upisali u historiju bh. matematike.

Nemoguće je pobrojati sve uspjehe koje su Benjamin, Andrej i Vuk do sada ostvarili, ali ipak se ništa ne može mjeriti sa zlatnom medaljom na IMO, koja je rezultat godina predanog rada i truda. Ono što posebno raduje je činjenica da sva tri učenika imaju pravo nastupa i naredne godine (Benjamin je završio treći razred, Andrej drugi, a Vuk tek prvi razred).

I ostalo troje naših učenika su bili fantastični. Harun Alibegović je osvojio srebrnu medalju i tako krunisao sjajnu takmičarsku karijeru, dok su bronzane medalje osvojili Adnan Osmić, pred kojim je još mnogo takmičenja s obzirom da je tek završio prvi razred, kao i Naida Gavranović, maturantica koja je svojoj kolekciji medalja dodala i onu najprestižniju, sa IMO.

Ovo je ujedno i prvi put da su se svi učenici iz BiH okitili medaljama sa IMO.

Što se tiče ekipnog plasmana, u konkurenciji 108 zemalja naši učenici su osvojili 13. mjesto, što je ubjedljivo najbolji plasman u ove 32 godine (prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto). Ispred nas su države koje imaju mnogo više stanovnika, poput SAD, Kine, Indije, Južne Koreje, Velike Britanije, Turske… Iza nas su ostale države poput Japana, Italije, Irana, Francuske, Brazila, Njemačke, Vijetnama… Od zemalja iz okruženja, Srbija je zauzela 22. mjesto, Hrvatska 35. mjesto, Sjeverna Makedonija 46. mjesto, a Slovenija 54. mjesto. Zanimljivo je da ako se gledaju samo bodovi sa petog zadatka (kombinatorika), naši učenici su osvojili 6. mjesto.

Liderka na ovogodišnjoj, za BiH historijskoj olimpijadi, je bila Adisa Bolić, dok je zamjenik bio Bojan Pažin.

Bili smo svjesni da imamo izuzetno jaku ekipu, s obzirom da su svi ovi učenici već ranije osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima, ali nismo mogli ni sanjati da će ostvariti ovakav rezultat.

Velike čestitke učenicima i liderima što ste nas učinili beskrajno sretnim i ponosnim!

Ekipa BiH slijeće na sarajevski aerodrom u srijedu (24.7.) u 19:50, te pozivamo da se pridruže svi koji žele da uveličaju doček naše ekipe i nagrade ih za ovaj historijski rezultat.

Svi ovi učenici već godinama pohađaju Školu matematike za nadarene učenike, kao i matematičke kampove. Međutim, vrijedi istaći da Benjamin Mujkić, koji je sada postao i najbolji takmičar u historiji BiH, Školu matematike pohađa od njenog osnivanja 2016. godine, punih 8 godina. Ovi rezultati su pokazatelj da se predan rad i trud, uz pravilan nadzor mentora, uvijek isplati.

UM KS se ovim putem zahvaljuje Ministarstvu za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo na finansiranju odlaska liderke i učenika iz KS, kao i Prosvjetno-pedagoškom zavodu Republike Srpske za finansiranje odlaska zamjenika lidera i učenika iz RS.

Svečano zatvaranje Internacionalne matematičke olimpijade, na kojem će učenicima biti uručene medalje, će se održati sutra.