Učenici Druge gimnazije Sarajevo nedavno su se vratili s Međunarodne STEM olimpijade koja je održana od 10.-16.7.2024. godine u Hagu, osvojivši niz prestižnih priznanja i medalja.

Na ovom takmičenju su 2 tima predstavljala Bosnu i Hercegovinu, među kojima je i tim iz ove škole.

Na osnovu rezultata, a nakon kvalifikacija održanim po pravilima STEM olimpijade, profesori matematike i informatike formirali su tim od 11 najuspješnijih učenika koji su predstavljali olimpijski STEM tim Druge gimnazije Sarajevo.

Nakon intenzivnih vježbi i priprema, takmičili su se iz matematike i kodiranja i osvojili ukupno 14 medalja: 4 zlatne, 6 srebrenih, 4 bronza. Pored toga, osvojeno je i 5 počasnih pohvala.

Među njima, naročito se ističe Benjamin Mujkić koji je, među svim učesnicima iz cijelog svijeta proglašen „najboljim od najboljih“ u kategoriji trećih razreda osvojivši 1. mjesto – ZLATNU MEDALJU iz matematike i srebrenu medalju iz kodiranja.

Tako je impresivna kolekcija olimpijskih medalja ovog skromnog i omiljenog učenika, ponosa Druge gimnazije Sarajevo, bogatija za još dvije STEM olimpijske medalje.

Zanimljivo i fascinantno je, da je Benjamin, nakon takmičenja iz kodiranja, direktno iz Haga otputovao za Englesku na Svjetsku olimpijadu iz matematike i osvojio ZLATNU medalju!

Priča o osvojenim medaljama na Međunarodnoj STEM olimpijadi 2024. nastala je zahvaljujući dobrim ljudima, SPONZORU BH TELECOM, kompanijama, institucijama i udruženjima koji su vjerovali da će učenici opravdati ukazano povjerenje, te finansijski podržali odlazak učenika Druge gimnazije Sarajevo na STEM olimpijadu Grand finale.