Uoči Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu i u povodu početka Vremena stvorenog u subotu 31. kolovoza u 18.45 sati u Muzeju galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici svečano je otvorena putujuća izložba creAction. Izložbu je, uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, priredio Centar za mirovno obrazovanje – CMO u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje. Izložba creAction predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si’ – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva.

Zahvaljujući baritonu Siniši Markanoviću i klavirskoj pratnji Bakira Samardžića, početak samog otvorenja izložbe označili su uglazbljeni stihovi baš te pjesme od čijeg se nastanka naredne godina navršava 800 godina. Voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje i usto idejni začetnik izložbe Alen Kristić je nazočne potom u svojstvu moderatora upoznao s ovogodišnjom porukom pape Franje u povodu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu pod čijim će se tematskim geslom Nadaj se i djeluj sa stvorenjem! odvijati ovogodišnja proslava Vremena stvorenog. Riječ je o razdoblju od 1. 9, Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, do 4. 10, blagdana sv. Franje Asiškog, tijekom kojeg se kršćani čitavog svijeta na poseban način zajedno, u ekumenskom duhu, posvećuju molitvi i djelovanju usmjerenom zaštiti okoliša i time očuvanju našeg zajedničkog doma, pojasnio je Kristić.

Gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Mario Katušić naglasio je hitnost aktivnijeg uključivanja vjernica i vjernika u zaštitu okoliša u našoj domovini. Vjernička zahvalnost za fascinantne prirodne ljepote koje nas okružuju kao besplatan Božji dar morala bi se očitovati prije svega u strastvenoj brizi vjernica i vjernika za sva, pa i najmanja Božja stvorenja, podcrtao je fra Mario. Predstojnica Samostana Blažene Marije Anđeoske u Fojnici s. Marina Jurišić nazočne je pozvala na brižniji i nježniji odnos prema stvorenom svijetu. Što bi nas snažnije moglo potaknuti na ekološko obraćenje od milosrdne strpljivosti samog Tvorca koji nam oprašta naš poriv za izrabljivanjem i uništavanjem našeg zajedničkog doma, božanskog umjetničkog djela, zapitala se s. Marina. Kao uzor brižnijeg i nježnijeg odnosa prema stvorenom svijetu izdvojila je sv. Franju Asiškog i bh. pjesnika Nikolu Šopa čija poetike zrači duhovnošću najslavnijeg Asižanina.

Koordinator kulturnih aktivnosti Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Fojnici Amir Kardaš je podsjetio da bi se čovjek kao Božji namjesnik i namjesnica na zemlji prema kur'anskoj viziji zaštite okoliša svim silama trebao truditi oko očuvanja ravnoteže koju je Bog utkao u sve stvoreno kao garant miroljubivog suživota svih stvorenja a ne biti izvor nereda u stvorenom svijetu zbog svoje sebične pohlepe. Misao pape Franje iz njegove enciklike Laudato si’Dovoljan je samo jedan dobar čovjek da se nada vrati! – vjernike i vjernice bi trebala potaknuti da budu nositelji solidarne nade u svijetu u kojem upravo siromašni najviše trpe od posljedica klimatske krize, zaključio je Kardaš. Književnik i glazbeno-književni kritičar Amer Tikveša, autor izložbe i dijela fotografija, okupljenima je skrenuo pozornost na to da je u kontemplativnosti pronašao temeljnu poveznicu svojih fotografija i najupečatljivijih poruka enciklike zbog čega većina njegovih fotografija i jest kontemplativnog karaktera dok je, za razliku od toga, većina fotografija osnivača Ekološko-humanitarne udruge Gotuša iz Fojnice Roberta Oroza nastala na mjestima konkretnih bh. borbi za zaštitu okoliša. Izložba creAction zbog toga predstavlja snažan proročki podsjetnik da je Božja kreacija prije svega misterij i dar, a ne puka roba ili resurs, koji nam u isto vrijeme pruža i uvid u kojoj je mjeri bh. prirodno blago ne samo ugroženo nego i koliko bi brzo moglo nestati pred našim očima ako žurno i odlučno zajednički ne stanemo u njegovu obranu, zaključio je Amer Tikveša.

Planirano je da izložba creAction, čije grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović, nakon njezinog zatvaranja u Fojnici 7. rujna, nastavi svoje putovanje, pa će tijekom Vremena stvorenog biti ugošćena u Zenici i Konjicu s nadom da će doprinijeti jačanju svijesti religijskih zajednica, svakog vjernika i vjernice ponaosob, o vjerničkoj suodgovornosti za zaštitu okoliša.  Fojničko otvorenje izložbe u predivnom galerijskom prostoru Franjevačkog samostana Duha Svetoga okončano je kompozicijom Jesen I. J. Hatzea koju su izveli već spomenuti glazbenici.