Foto: BHRT/Edis Deljković

Vodeće mjesto u oblasti zdravstvenog turizma u BiH – grad Fojnica. Velika ustanova Reumal koja se bavi banjsko-klimatskim liječenjem od izuzetnog je značaja od rehabilitacije.

ADMIR BAŠIĆ, korisnik lječilišta „Reumal“ Fojnica

Ja sam imao tešku saobraćajnu nesreću prošle godine. Bio sam prvo u kolicima, pa sam počeo koristiti štake i poslije bolničkog liječenja, došao sam na rehabilitaciju u Reumal. Prošle godine sam bio u oktobru, tada su mi jako puno pomogli, došao sam u te faze da čak izađem bez štaka, i evo sada sam drugi put na rehabilitaciji.

Grad prepoznatljiv po svojoj banji, koja postoji 111 godina, čija je radioaktivnost i ljekovitost ispitana još krajem 19. vijeka, godinama je gradio eksploataciju radioaktivne mineralne vode.

ALIJA MUKAČA, izvršni direktor lječilišta „Reumal“ Fojnica

Kada kažemo 111 godina to govori samo po sebi, to na neki način postaje ne samo blago Fojnice, nego i nacionalno blago naše države i to pokazuje kontinuitet, trajanje i kvaliteta. Mi volimo reći u Fojnici, pogotovo koji radimo ovdje, da je jednostavno Reumal – Fojnica, bez Reumala Fojnica bi bila jedna potpuno drugačija priča.

Kada kažemo Fojnica, pomislimo na ovaj kompleks lječilišta, koji je regionalni lider u banjskom liječenju i rehabilitaciji. Ali, Fojnica pored toga, nosi priču o dugoj tradiciji i historiji duhovnih institucija. Poznata po svojoj starosti, autentičnosti i svoja tri imena: Atik džamija – Srednja ili Djevojačka, svjedok je postojanja bošnjačke kulture i tradicije u srcu Bosne.

AHMED ef. VUKOVIĆ, imam Atik džamije u Fojnici

Ona predstavlja prvi vjerski objekat muslimana-Bošnjaka grada Fojnice, sagrađena je 1551. godine što je čini jednom od najstarijih džamija na području Srednje Bosne. Specifična je po tome što je još uvijek zadržala svoj autentični izgled sve u njoj je od drveta. Ona je poveznica između tekija koje se nalaze na Oglavu u mjestu Vukeljići, lično šejh Abdurahman ef. Siri je učestvovao u jednoj obnovi 1820. godine.

Još od 13. stoljeća do danas, samostan Duha Svetoga u Fojnici, postoji kao institucija. U samostanskom muzeju čuva se veliki broj predmeta koji svjedoče o bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu Fojničkoga kraja.

fra BOŽIDAR ŠTRKALJ, vikar Franjevačkog samostana Fojnica

Ono što je naznačajnije u našem muzeju jeste ova prostorija gdje se sada nalazimo, to je dakle zbirka bosansko-franjevačka. Tu se nalazi naša Ahdnama, tu se nalazi plašt. Ono što još je jako vrijedno i što je značajno to su liturgijski predmeti od Fojničkog zlata, koje su radili fojnički majstori. Još jedna zanimljivost koju imamo ovdje u našem muzeju, samostanu je najstarija slika slika u BiH.

Neizostavni dio ovog grada – Prokoško jezero, smješteno na planini Vranici, jedno od najljepših prirodnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Fojnica je grad koji spaja prirodne ljepote, kulturne tradicije i bogatu historiju. Njena jedinstvena kombinacija prirodnog i kulturnog naslijeđa čini je posebnim mjestom koje vrijedi posjetiti i istražiti.